Enbärs- och apelsingravad lax med kall lingonsås

Serverar: 8 portioner

Världens bästa enligt mig gravade lax som med en lingonsås tar dig till nya kulinariska höjder. Glöm inte bort att laxen bör ha varit fryst i minst 3 dygn innan du gravar den.

Ingredienser

  • ½ laxsida med skinnet kvar, ca 1 kg
  • 1 dl farinsocker
  • ½ dl salt
  • 1 tsk grovmald svartpeppar
  • 2 msk enbär
  • 1 apelsin, saft och skal
  • Lingonsås
  • 3 dl äppelcider
  • 1 dl socker
  • 1 dl vinbärsgelé
  • 2 tsk torkad ingefära
  • 4 tsk maizena utrört i lite vatten
  • 1 apelsin, saft och skal
  • 4 dl lingon
  • ½ kruka timjan
  • ½ msk grovkornig senap
  • Instruktioner

    1. Blanda farinsocker, salt, peppar, mortlade enbär och rivet apelsinskal. Strö blandningen på båda sidor av laxen. Pressa över apelsinsaft.
    2. Täck över med plastfolie och låt den stå i rumstemperatur tills sockret smält. Ställ in laxen i kylskåp och låt den gravas 1-2 dagar beroende på tjocklek.
    3. Lingonsås: Häll äppelcider, socker, vinbärsgelé, ingefära, apelsinsaft och skal i en kastrull. Koka upp och låt koka tills hälften är kvar. Red såsen med maizenan utrörd i lite vatten. Häll i lingonen. Dra av kastrullen från plattan och låt svalna. Tillsätt hackad timjan och senap och blanda. Servera kall tillsammans med den gravade laxen.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben