Nyårspaj med lax och räkor och kall sås

En god paj som passar utmärkt till nyårsbuffén eller annan festlighet.

Ingredienser

  • 150 g kallt smör eller margarin
  • 3 1/2 dl vetemjöl
  • 2-3 msk kallt vatten
  • Fyllning
  • 250 g räkor med skal
  • 250 g rökt laxfilè
  • 50 g djupfrysta ärter
  • 100 g lagrad ost i tärningar
  • 1/2 dl hackad dill
  • 3 ägg
  • 3 dl gräddmjölk
  • Salt
  • Peppar
  • Kall sås
  • 3 dl crème fraiche
  • 100 g stenbitsrom eller löjrom
  • 1/2 dl finhackad dill
  • Pensling och garnering
  • Uppvispat ägg
  • 150 g räkor
  • Stenbitsrom eller löjrom
  • Dill
  • Citron
  • Instruktioner

    1. Ugn 225º.
    2. Rör ihop ingredienserna till den kalla såsen och låt den stå i kylskåpet och gotta till sig.
    3. Finfördela matfettet i mjölet till en grynig massa. Tillsätt vatten och arbeta raskt ihop till en deg. Låt den ligga kallt och vila ca 30 minuter.
    4. Ta undan ca 1/5 av degen och tryck ut resten i en pajform. Nagga bottnen. Sätt en kant av aluminiumfolie runt och låt pajformen vila kallt på nytt, ca 15 minuter. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 minuter. Ta bort folien.
    5. Skala räkorna och halvera dem. Tärna laxen. Tina ärterna.
    6. Lägg ärterna i botten på det förgräddade pajskalet. Fyll på med räkor, lax, hackad dill och osttärningar. Vispa samman äggen med gräddmjölk, salt och peppar. Häll det över pajen.
    7. Kavla ut resterande deg och sporra ut längder. Lägg dem som ett rutmönster över pajen. Pensla med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen ca 25 minuter eller tills pajen har fin färg och äggstanningen har stelnat.
    8. Garnera med skalade räkor, stenbitsrom, dill och citron.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    Monika46 18 mars 2009

    Det var jättegott! Jag bytte ut ärtorna mot lite broccoli för jag gillar inte ärtor. Men du får ha en femma, trots ärtorna, för andra kan ju gilla ärtor. :-) Kram Monika

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben