Enkel kaffekaka

Serverar: 10 portioner

Både god, billig och snabbgjord är den här kakan, som görs på ingredienser man brukar ha till hands. Aprikoserna kan bytas mot sylt eller bär. Bjud kakan till kaffet eller nygräddad som efterrätt med lättvispad grädde.

Ingredienser

  • 50 g smör eller margarin
  • 3/4 dl socker
  • 1 ägg
  • Ev ett par droppar bittermandelolja
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • Fyllning
  • 1 burk aprikoser, 425 g
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 225°.
    2. Rör matfett och socker mjukt. Tillsätt ägg och ev bittermandelolja. Blanda vetemjöl och bakpulver och rör ned det.
    3. Smörj en form med löstagbar botten eller en stekpanna som tål ugnsvärme, ca 23 cm i diameter. Tryck ut degen i formen och även en liten bit upp på kanten. Lägg aprikoserna i degformen med den kupiga sidan upp. Tryck till dem något och droppa över någon msk av lagen. Använder ni sylt (ca 1 dl), bred ut den över bottnen.
    4. Grädda mitt i ugnen 15-20 minuter. Servera kakan ljummen.
    5. Som kuriosa kan nämnas att kostnaden för hela den här kakan år 1974 var ca 3:75, om den gjordes med aprikoser.

    Liknande recept

    4.7
    1 h 45 min
    6-8
    3
    4.4
    35 min
    2
    8
    5
    1 h 35 min
    12
    2

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben