Ibland köper jag färdig risgrynsgröt - typ plastkorv, och sen kanske det inte går åt. Därför tänkte jag att det vore perfekt att ha som bas för en saffranspannkaka. Så här är ett recept på genväg.
Ingredienser
½ g saffran
1 ½ dl grädde
1-2 pkt risgrynsgröt, färdig (1/2-1 kg)
2-3 ägg
2 msk strösocker (jag uteslöt det)
½-1 dl sötmandel, om så önskas
Ca 1 dl russin
Smör till formen
Instruktioner
Rör ut ett paket finstött saffran i grädden. Blanda två paket risgrynsgröt med grädden, ägg, socker, hackad mandel och eventuellt russin.
Häll smeten i en smord ugnsäker form eller ett djupt ugnsäkert fat. Grädda i 225°C i mitten av ugnen tills saffranspannkakan fått vacker färg. I form tar det ca 30 minuter, på ett fat 20-25 minuter.
Jag hade inte fullt 1 kg gröt, tog inget socker, bara lite russin och idag ingen mandel. 2 ägg blev det. Resultat kanon.
Några droppar bittermandel olja i är jätte gott...
som den inföding (gotlänning) jag är kan jag säga att saffranspannkaka ALDRIG ska innehålla russin!