Enkel spenatpaj.

Serverar: 6 portioner

Tid: 1 timme

En enkel god paj som passar till det mesta.

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 3/4 dl vatten
  • En nypa salt
  • 2 msk rapsolja
  • 2-3 dl mjöl
  • Fyllning
  • 500 g hackad spenat, fryst
  • 2 gula lökar
  • 7-8 stora champinioner
  • 2 ägg
  • 2 dl matlagningsgrädde (jag använder Oatly)
  • 1 buljongtärning
  • Örtsalt
  • 3-4 dl riven ost att strö ovanpå pajen
  • Ev soltorkade tomater
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 225 grader. Häll i vattnet och oljan i en bunke. Rör långsamt i mjölet så att det inte klumpar sig. Häll på mer mjöl, ev vatten om det behövs. Rör tills degen blir smidig och inte längre kladdig.
    2. Kavla ut degen tills den är platt, tunn och större än pajformen. Klä pajformen och skär rent kanterna runt formen. Förgrädda formen med pajdeg i ca 5-6 minuter. Tag ut den och låt svalna.
    3. Fyllningen: Tina spenaten i en gryta på mellanvärme. När den är tinad rör ned en buljongtärning och rör om så att den helt blandas ut. Låt svalna.
    4. Fräs lök och svamp i olja i en stekpanna så att de får lite färg. Rör ned äggen och matlagningsgrädden i en bunke och blanda. Rör sedan ned spenaten, den stekta svampen och löken. Blanda noga. (det är viktigt att inte röra ned spenat/lök/svamp i bunken innan de svalnat något, eftersom äggen kan stelna och då blir blandningen inte bra). Salta. Häll i fyllningen i pajformen och fördela jämnt. Strö över osten. Grädda i ca 25-30 minuter.
    5. Receptet är till en pajform med diameter 30 cm.

    Liknande recept

    4.4
    35 min
    2
    8
    5
    1 h 35 min
    12
    2

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben