Ett recept jag fann på baksidan av en havregrynsförpackning.
Ingredienser
1/2 pkt jäst
5 dl kallt vatten
1 tsk salt
2 msk olja (gärna rapsolja)
3 dl havregryn
1 dl krossat linfrö
9-10 dl vetemjöl
Instruktioner
Tips! Jag tar alltid minst en dl havregryn i de flesta bröd jag bakar. Det ger en mycket god smak och saftigare bröd som inte smular så lätt.
Rör ut jästen i litet av det kalla vattnet. Tillsätt resten av vattnet, salt, olja, havregryn och linfrö. Rör om och låt svälla i ca 15 min.
Tillsätt vetemjölet, men spara ca. 1 dl till utbakningen. Arbeta degen i 5 minuter i maskin eller i ca 10 minuter för hand. (Bra armträning!) Strö över litet vetemjöl och låt jäsa övertäckt i ca. 1 h.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig med resten av mjölet. Dela degen i två bitar och forma dem till runda eller ovala bröd. Lägg dem på en bakpappersklädd plåt och låt dem jäsa i ca. 30 minuter.
Skåra bröden med en vass kniv. Grädda i nedre delen av ugnen i ca. 25 minuter. Lägg bröden att kallna utan duk.
får man fråga.. hur varm skall ugnen vara....?