Enkla havrebröd med linfrö

Serverar: 2 portioner

Tid: 2 timmar

Ett recept jag fann på baksidan av en havregrynsförpackning.

Ingredienser

  • 1/2 pkt jäst
  • 5 dl kallt vatten
  • 1 tsk salt
  • 2 msk olja (gärna rapsolja)
  • 3 dl havregryn
  • 1 dl krossat linfrö
  • 9-10 dl vetemjöl
  • Instruktioner

    1. Tips! Jag tar alltid minst en dl havregryn i de flesta bröd jag bakar. Det ger en mycket god smak och saftigare bröd som inte smular så lätt.
    2. Rör ut jästen i litet av det kalla vattnet. Tillsätt resten av vattnet, salt, olja, havregryn och linfrö. Rör om och låt svälla i ca 15 min.
    3. Tillsätt vetemjölet, men spara ca. 1 dl till utbakningen. Arbeta degen i 5 minuter i maskin eller i ca 10 minuter för hand. (Bra armträning!) Strö över litet vetemjöl och låt jäsa övertäckt i ca. 1 h.
    4. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig med resten av mjölet. Dela degen i två bitar och forma dem till runda eller ovala bröd. Lägg dem på en bakpappersklädd plåt och låt dem jäsa i ca. 30 minuter.
    5. Skåra bröden med en vass kniv. Grädda i nedre delen av ugnen i ca. 25 minuter. Lägg bröden att kallna utan duk.

    Liknande recept

    4.4
    35 min
    2
    8
    5
    1 h 35 min
    12
    2

    Kommentarer (1)

    FinaFarbrorTuld 17 juli 2011

    får man fråga.. hur varm skall ugnen vara....?

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben