Enkla råglimpor

Ett riktigt ”nybörjarbröd” som är lätt att lyckas med.

Ingredienser

  • 2 msk flytande margarin
  • 1/3 dl sirap
  • 1 msk stött fänkål
  • ½ msk salt
  • 5 dl vatten
  • 1 pkt torrjäst
  • 6 dl grovt rågmjöl (gärna stenmalet)
  • 6-7 dl vetemjöl
  • Instruktioner

    1. Lägg margarin, sirap, stött fänkål och salt i en stor degbunke.
    2. Värm vattnet till något varmare än fingerljummet ca 45 grader och häll vätskan i degbunken.
    3. Blanda torrjästen med en liter av mjölet och arbeta ner det i degvätskan.
    4. Pudra över ytan med mjöl och täck bunken med en kökshandduk.
    5. Låt degen jäsa i 30 min.
    6. Arbeta degen en stund i bunken, tillsätt mer mjöl om den är mycket kladdig.
    7. Knåda degen på mjölat bakbord tills den är smidig och släpper bords ytan.
    8. Dela degen i två lika stora delar och forma till två limpor.
    9. Lägg limporna i en smord långpanna.
    10. Skär i tre diagonala skåror med en vass kniv i varje limpa (kan hoppas över)
    11. Sätt ugnen på 200 grader
    12. Låt jäsa underbak duk i 30-40 min
    13. Grädda längst ner i ugnen i ca 20-30 min.
    14. Låt brödet kallna på galler underbakduk.

    Liknande recept

    4.4
    35 min
    2
    8
    5
    1 h 35 min
    12
    2

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben