Enkla råglimpor
Ett riktigt ”nybörjarbröd” som är lätt att lyckas med.
Ingredienser
2 msk flytande margarin
1/3 dl sirap
1 msk stött fänkål
½ msk salt
5 dl vatten
1 pkt torrjäst
6 dl grovt rågmjöl (gärna stenmalet)
6-7 dl vetemjöl
Instruktioner
Lägg margarin, sirap, stött fänkål och salt i en stor degbunke.
Värm vattnet till något varmare än fingerljummet ca 45 grader och häll vätskan i degbunken.
Blanda torrjästen med en liter av mjölet och arbeta ner det i degvätskan.
Pudra över ytan med mjöl och täck bunken med en kökshandduk.
Låt degen jäsa i 30 min.
Arbeta degen en stund i bunken, tillsätt mer mjöl om den är mycket kladdig.
Knåda degen på mjölat bakbord tills den är smidig och släpper bords ytan.
Dela degen i två lika stora delar och forma till två limpor.
Lägg limporna i en smord långpanna.
Skär i tre diagonala skåror med en vass kniv i varje limpa (kan hoppas över)
Sätt ugnen på 200 grader
Låt jäsa underbak duk i 30-40 min
Grädda längst ner i ugnen i ca 20-30 min.
Låt brödet kallna på galler underbakduk.
Liknande recept
Solskensbullar (enkla vaniljbullar)
4.9
1 h 20 min
24
24
Enkel korvgryta
4.4
35 min
2
8
Enkla hallonbakelser
3
20
Enkel korvstroganoff - på mitt sätt
4.4
4
5
Enkel Minestronesoppa - allas favorit!
4.2
30 min
4
13
Enkel Rabarberkaka
5
1 h 35 min
12
2
Enkel broccolisoppa
4.6
4
17
Enkel kycklinggratäng
30 min
4
2
Min enkla kasslergratäng
4
4
5
Kommentarer (0)
Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse.
Om cookies på Matklubben
. 
Jag förstår!