Finns det bara vin och ett gott bröd så är festen räddad...här är ett mycket gott och lättbakat bröd...
Ingredienser
5 dl fingervarmt vatten
50 g, 1 pkt färsk jäst
2 msk neutral matolja t.ex. majsolja
1–2 tsk salt
13 dl vetemjöl special
Instruktioner
Smula ner jästen i en bunke, häll på vattnet och rör så att jästen löser sig. Blanda i salt, olja och hälften av mjölet. Arbeta degen med en trägaffel i 2–3 minuter, ordentliga tag.
Häll i resten av mjölet och arbeta ihop degen. Låt jäsa under handduk eller plastfolie i 30 minuter.
Vält ut degen på mjölat bord, knåda kraftigt någon minut och dela den med degskrapan i 2 delar. Baka ut varje del till en längd och skär varje längd i 10 bitar.
Rulla varje bit till en bulle, lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i 30 minuter. Sätt under tiden ugnen på 225 grader.
Den som vill kan pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över lite vallmofrön, alternativt pudra dem med lite mjöl. Grädda bullarna i 20–25 minuter mitt i ugnen. Låt svalna på galler utan övertäckning.
Tjyvsmaka en bulle med lite smör och kanske en skiva god hårdost.
Frys in de bullar som inte kommer att gå åt inom det närmaste dygnet.