I boken "Tour de France" av Siv och Key L Nilson, där den här äppelkakan kommer från, har någon skrivit "God!" med blyerts ovanför receptet (jag köpte boken begagnad). Och god låter den!
Ingredienser
Deg
150 g smör
3½ dl vetemjöl
1 msk kallt vatten
Fyllning
3/4 kg äpplen
2 dl socker
½ msk malen kanel
1½ msk Calvados
Maräng
3 äggvitor
9 msk socker
Garnering
Florsocker
Instruktioner
- Nyp ihop smör och mjöl till en smuldeg. Arbeta hastigt in vattnet. Kyl degen 1 timme.
- Skala och kärna ur äpplena. Skiva dem mycket tunt och blanda dem med socker, kanel och Calvados i en skål. Kavla ut degen. Klä en låg pajform, 26-28 cm i diameter, med degen, tryck till väl runt kanten och nagga bottnen. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen, 250°, ca 10 minuter. Sänk värmen till 225°.
- Lägg i fyllningen och fortsätt grädda tills äpplena känns mjuka, ca 25 minuter. Hit kan kakan förberedas och ev vänta någon timme.
- Vispa äggvitorna till marängen hårt och tillsätt sockret litet i sänder under vispningen. Bred marängen över hela kakan och grädda i ca 150° tills ytan har fin färg.
- Sikta florsocker över och servera den ljummen.
Liknande recept
Kommentarer (0)