Erövrarens äppelkaka

Serverar: 1 portioner

I boken "Tour de France" av Siv och Key L Nilson, där den här äppelkakan kommer från, har någon skrivit "God!" med blyerts ovanför receptet (jag köpte boken begagnad). Och god låter den!

Ingredienser

  • Deg
  • 150 g smör
  • 3½ dl vetemjöl
  • 1 msk kallt vatten
  • Fyllning
  • 3/4 kg äpplen
  • 2 dl socker
  • ½ msk malen kanel
  • 1½ msk Calvados
  • Maräng
  • 3 äggvitor
  • 9 msk socker
  • Garnering
  • Florsocker
  • Instruktioner

    1. Nyp ihop smör och mjöl till en smuldeg. Arbeta hastigt in vattnet. Kyl degen 1 timme.
    2. Skala och kärna ur äpplena. Skiva dem mycket tunt och blanda dem med socker, kanel och Calvados i en skål. Kavla ut degen. Klä en låg pajform, 26-28 cm i diameter, med degen, tryck till väl runt kanten och nagga bottnen. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen, 250°, ca 10 minuter. Sänk värmen till 225°.
    3. Lägg i fyllningen och fortsätt grädda tills äpplena känns mjuka, ca 25 minuter. Hit kan kakan förberedas och ev vänta någon timme.
    4. Vispa äggvitorna till marängen hårt och tillsätt sockret litet i sänder under vispningen. Bred marängen över hela kakan och grädda i ca 150° tills ytan har fin färg.
    5. Sikta florsocker över och servera den ljummen.

    Liknande recept

    4.5
    45 min
    8-10
    23
    4
    1 h 30 min
    4-8

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben