Evas små äppelkakor

Serverar: 4 portioner

Äppelkakor i portionsformar som ångkokats istället för att gräddas i ugn – se där en favorit för både stora och små!

Ingredienser

  • 100 g mjukt smör, plus extra till formarna
  • 2 dl strösocker
  • Fint rivet skal och saften av 1 citron
  • 3 fasta äpplen
  • 2 ägg
  • 2 dl mjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 4 msk ljus sirap eller flytande honung
  • Instruktioner

    1. Smörj 4 små, ugnsfasta skålar. Fördela ½ dl av sockret i varje form och tillsätt 1 tsk färskpressad citron i varje. Skala, kärna ur och tärna äpplena fint. Portionera upp äppeltärningarna i de sockrade skålarna.
    2. Vispa ihop matfettet, citronskalet och äggen i en skål. Tillsätt resten av sockret. Blanda mjöl och bakpulver, och vispa ner i äggblandningen. Fördela smeten över äppeltärningarna i skålarna.
    3. Täck skålarna med aluminiumfolie och knyt om foliet med hushållssnöre. Ställ skålarna i en panna och häll vatten i pannan, så att skålarna täcks till 2/3. Låt koka upp under lock.
    4. Ångkoka äppelkakorna 40–45 min. Ta av aluminiumfoliet från skålarna och lossa kakorna från kanten med en vass kniv. Slå upp kakorna på 4 tallrikar och ringla sirap över dem. Servera.
    5. Serveringstips Servera äppelkakan tillsammans med varm vaniljsås, vaniljglass eller vispad grädde, som dessert eller till kaffet.

    Liknande recept

    4.5
    45 min
    8-10
    23
    4
    1 h 30 min
    4-8

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben