Farbror Göstas flädersaft

Bästa flädersaftreceptet, håller typ för evigt dessutom (minst 10 år iallafall) bara flaskorna är ordentligt rena. Om det nu inte skulle gå åt direkt... Fantastiskt gott och läskande blandat med mineralvatten eller tonic (+/- alkohol...).

Ingredienser

  • 40 klasar fläderblommor
  • 1,8 kg socker
  • 2 l vatten
  • 50 g citronsyra
  • 2+2 citroner
  • natriumbensoat
  • Instruktioner

    Plocka fläderblommor, försiktigt (det är bl a pollenet som smakar så skaka inte av det!), och försök undvika klasar med mycket insekter på. Blommorna ska inte sköljas. Koka ihop socker, vatten och citronsyra. Häll den heta lagen över fläderblommorna i en ren bunke, gärna rostfri. Täck med 2 skivade citroner. Ställ svalt. Efter 2 dygn byt ut citronskivorna mot nya. Efter ytterligare 2 dygn är saften klar. Sila av, hetta upp, konservera med 1 krm natriumbensoat per liter saft, och häll upp på steriliserade flaskor.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    ullisw 19 juli 2012

    Blev en jättegod flädersaft som är jättepoppis här hemma så det är dags att göra en omgång till. Tog bara en vecka så var dom första flaskorna slut. Inge problem med hållbarheten här inte. :o) Jag frös in fläderblommor så nu kan jag göra saften trots att flädern inte blommor just nu. En klar femma! Kommer göras massor av gånger!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben