Festtårta

Serverar: 12-16 portioner

En god tårta med sockerkaksbottnar och fylld med jordgubbar och vispad grädde blir en härlig festtårta. På ytan en vaniljsmörkräm och flagad rostad mandel.

Ingredienser

  • Tårtbotten
  • 6 ägg
  • 2½ dl socker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl mald sötmandel
  • Fyllning
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl skivade jordgubbar
  • 2 skivade bananer
  • Vaniljsmörkräm
  • 200 g smör
  • 1 dl florsocker
  • 1 äggula
  • 2 tsk potatismjöl
  • 2 tsk socker
  • 2 dl mjölk
  • 1 msk vaniljsocker
  • Garnering
  • Florsocker
  • Flagad sötmandel
  • Instruktioner

    1. Vispa ägg och socker riktigt ljust och pösigt. Tillsätt vetemjöl och mandel. Häll smeten i en smord 2½-litersform och grädda i 175° ca 40 minuter eller tills kakan är genomgräddad. Lossa den färsiktigt och stjälp upp den. Dela den i två bottnar.
    2. Vispa grädden till hårt skum.
    3. Vaniljsmörkräm: Rör smör och florsocker riktigt ljust och poröst. Blanda äggula, potatismjöl, socker och mjölk i en tjockbottnad kastrull. Låt krämen sjuda upp och tjockna. Vispa hela tiden, krämen får inte koka. Ta krämen från värmen och vispa den kall. Tillsätt vaniljsocker.
    4. Rör ned vaniljkrämen i smörblandningen litet i sänder. Rör kraftigt hela tiden.
    5. Lägg en tårtbotten på ett runt fat. Lägg på jordgubbar och bananer och täck med grädden. Kläm samman bottnarna lätt - lägg ev på en lätt tyngd. Låt tårtan stå ca 30 minuter.
    6. Bred över vaniljsmörkrämen. Sikta över florsocker och strö på mandel. Låt tårtan stå kallt tills den ska serveras.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben