Filodegsmaräng med choklad

Serverar: 10 portioner

Dessa annorlunda maränger har lång hållbarhet. Frasig filodeg håller samman spröd maräng medan jordgubbssås och choklad gör kakorna extra festliga.

Ingredienser

  • 5 ark fryst filodeg
  • 2 äggvitor
  • 2 dl strösocker
  • 1 ägg
  • Garnering
  • 50 g mörk choklad
  • 2-3 msk jordgubbssås på tub
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader. Tina filodegen enligt förpackningens anvisning. Rulla ut filodegsarken. Lägg sedan en lätt fuktad handduk över degen.
    2. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Tillsätt lite socker i taget medan du vispar kontinuerligt. Vispa till en tjock smet.
    3. Lägg 5 ark filodeg ovanpå varandra på en bakpappersklädd plåt. Pensla 2-3 cm längs kanterna på filodegen med uppvispat ägg.
    4. Bred ut marängsmeten över filodegen, men inte där du penslat med ägg.
    5. Rulla ihop till en lös rulltårta. Det blir lite kladdigt men det märks inte på slutresultatet. Skär med en vass kniv 10 bitar och lägg dem på plåten med snittytan nedåt.
    6. Pensla all synlig deg med resterande uppvispat ägg. Grädda 15 minuter. Sänk värmen till 100 grader och grädda ytterligare ca 20 minuter. Stäng av värmen och låt kakorna stå i ugnen tills den kallnat, minst 30 minuter.
    7. Smält chokladen i mikrovågsugn eller på svag värme i kastrull på spisen. Ringla över smält choklad och jordgubbssås.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    Marsala 14 september 2010

    Nästan som Jitterbuggare. Såna hittar man inte längre

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben