Flammkuchen

Serverar: 3 portioner

Äter ofta Flammkuchen i Tyskland. Den klassiska flammkuchen har gul lök och bacon som "pålägg" men det går att variera. Paprika, oliver, blanda lite parmesan i creme fraischen... dock skall man inte belamra med fyllning, det är ingen pizza. Den skall vara lätt.

Ingredienser

  • Botten
  • 400 g vetemjöl ca 6 dl
  • 4 msk rapsolja
  • 2 1/2 dl vatten
  • 2 krm salt
  • Topping
  • 2 dl creme fraiche
  • Ev. lite grädde
  • 1/2 dl riven ost
  • 1/2 krm salt
  • Mald svartpeppar
  • 1/2 tsk paprikapulver
  • 1 stor gul lök
  • 140 g bacon
  • Garnering
  • Gräslök
  • Mald svartpeppar
  • Instruktioner

    1. Förvärm ugnen till 250 grader och låt plåten stå inne för att värmas.
    2. Förbered fyllningen. Skär löken i ringar och dela dem på mitten. Smält smör i en panna och lägg i löken. Låt den svettas mjuk på låg värme och låt rinna av på hushållspapper. Skär bacon smått, höj värmen och fräs bitarna en stund. Det skall inte bli knaperstekt, de skall ju in i ugnen. Låt dem rinna av på hushållspapper.
    3. Blanda creme fraiche med kryddorna och osten. Om röran är hård att bre, tillsätt lite grädde.
    4. Blanda snabbt ihop degen och kavla sedan ut den tunt på ett bakplåtspapper. Ta ut plåten, drag på bottnen och ställ in mitt i ugnen ca 6 minuter så att den bakas och reser sig. Tag ut plåten, låt svalna lite och och bred på creme fraichen, strö över fyllningen och mal över svartpeppar. Sänk värmen till 200 grader och ställ in plåten i ugnen igen ca. 13-15 minuter.
    5. Strö över fint skuren gräslök, mal över svartpeppar och servera med en tomatsallad.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben