Flammkuchen är en specialitet från Alssace i norra Frankrike. (Alssace tillhörde under långa tider Tyskland, där av det tysk klingade namnet, Rätten kallas i andra delar av Frankrike även för ”tarte flambé”). Det är något av en national rätt i den här delen av landet. I Frankrike serveras den ofta som förrätt eller som tilltugg till aperitif och smaker fantastiskt gott.
Ingredienser
Degen
5 dl vetemjöl, ca
1 tsk salt
1 msk matolja
1 pkt. Jäst
Fyllning
Créme fraiche
2 gula lökar
1 pkt. Bacon
Riven ost
Instruktioner
- Blanda alla ingredienser till degen och knåda tills den blir smidig och elastisk.
Dela degen i 4 delar, forma till runda bullar och låt jäsa under duk i en halvtimme.
- Sätt ugnen på högsta temperatur endast under värme om möjligt.
- Halvera lökarna och strimla tunt.
Skär bacon i ca. 1 cm stora bitar.
- Kavla ut degbullarna till runda ”Pizzor” så tunt som möjligt.
- Bred på ett lager créme fraiche på degbottnarna. Strö fördela bacon och lök på bottnarna och strö på ett tunt lager riven ost.
- Grädda på botten av ugnen ca. 10-15 min till bottnarna har blivit genomgräddade och fått färg på undersidan.
- Voilà – Klart servera en kall öl eller ett glas vin till
Liknande recept
Kommentarer (3)
Var är degvätskan? Tror ej att jäst ingår i originalreceptet. Köttet bör vara rökt skinka. När rätten toppas med ost benämns den Tarté flambé gratiné
Det skrivs nationalrätt på svenska! Just nu hittar du Tarte Flambé hos Lidl i Sverige, jag är förflyttad till Eugeshiem genom att äta den! Mikael
Receptet funkar finfint om man lägger till lite vatten också. en 2-3dl sådär. Älskar den här kombinationen av syrligt, lök, rökt skinka eller bacon. Har gjort både med rökt skinka, med bacon samt med både och. Lika gott vilket som. Botten som skall vara riktigt tunn och gärna lite upprullad runt kanten för att hålla kvar fyllningen, blir härligt seg-frasig.