Dessa var aningen krångliga att göra men väl värda besväret! Och de är riktigt fluffiga!
Ingredienser
25 g jäst
2,75 dl sojamjölk
8-9 dl vetemjöl
1/2 dl socker
Knappt 1 dl flytande margarin
olja till fritering
strösocker att doppa i
Instruktioner
Värm mjölken i en kastrull tills den är ljummen. Smula jästen i en bunke, häll på mjölk och rör tills det smält. Tillsätt övriga ingredienser. Knåda degen och tillsätt mjöl så att den är klibbig men inte fastnar vid händer eller skål. Knåda länge, uppemot 10 minuter. Låt degen jäsa övertäckt på varm plats i ca 45 min.
Kavla ut degen till drygt 1 centimeters tjocklek. Tryck ut runda plattor med t.ex. ett stort glas (ca 8 cm i diameter). Vill du ha munkar med hål i gör du ett hål som du drar ut till lämplig storlek. Lägg på plåtar (bör bli två stycken) med bakplåtspapper.
Jäs/förbaka i ugnen på 100 grader i 10 ca minuter. Lyft försiktigt ner de luftkuddeliknande munkarna i ett frityrbad och fritera tills de är gyllene.
Lyft direkt från oljan till en skål med strösocker.
Hur manga blir det? Har en donutmaker som jag skulle vilja prova (receptet som hörde till var för 70 munkar, lite för manga hahaha)?