Fransk äppelkaka

Serverar: 6 portioner

Låter gott har ej provat

Ingredienser

  • 6 st äpplen (ca 900 g)
  • 6 dl vatten
  • 2 dl strösocker
  • ½ medelstor skivad citron
  • Mandelsmet
  • 200 g sötmandel
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 1½ dl strösocker
  • 2 äggulor
  • 2 msk rivet citronskal
  • 2 äggvitor
  • Garnering
  • Rostade mandelspån
  • Tillbehör
  • Vaniljglass eller vispad grädde
  • Instruktioner

    1. Skala och kärna ur äpplena. Dela dem och skär varje äppelhalva i ca 3-4 klyftor. Koka upp vatten med socker och citron i en kastrull. Lägg i äppelklyftorna och låt försiktigt och sakta koka under lock, tills äppelklyftorna är nätt och jämnt mjuka. Häll av sockerlagen med citronskivorna och låt äppelklyftorna svalna något.
    2. MANDELSMETEN: Skålla och mal mandeln. Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggulorna. Rör eller vispa till en smidig smet. Rör i citronskal och mandel. Blanda väl. Vispa äggvitorna hårda och styva och vänd ner i mandelsmeten. Blanda väl. Lägg de väl avrunna äppelklyftorna i en låg, vid form. Bred över mandelsmeten. Grädda i ugn 225º ca 20 minuter. Garnera med mandelspån. Serveras lätt ljummen eller kall. Kan frysas.

    Liknande recept

    4.5
    45 min
    8-10
    23
    4
    1 h 30 min
    4-8

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben