Fryst jordgubbscheesecake med solrosbotten

En lite nyttigare variant av cheesecake där bottnen består av solrosfrön och dadlar. Fyllningen är lättare med kesella och mascarpone som sötas med flytande honung eller Agavesirap.

Ingredienser

  • Botten
  • 6 dl solrosfrön, 300 g
  • 2 msk hampafrön (kan uteslutas)
  • 12 färska medjooldadlar, urkärnade
  • 2 msk kokosolja
  • ½ tsk havssalt
  • Fyllning
  • 5 dl färska jordgubbar eller osötade frysta jordgubbar, 300 g
  • Saften från ½ citron
  • 1 ¼ dl flytande honung eller Agavesirap
  • 250 g Kesella/Kvarg eller grekisk yoghurt
  • 250 g mascarpone
  • Garnering
  • 2½ dl färska jordgubbar, 250 g
  • Några ätliga blommor
  • Instruktioner

    1. Rosta solrosfröna i en stekpanna på låg värme, eller på en plåt i ugnen vid 180 grader, i 6-8 minuter. Låt svalna i några minuter. Lägg dem sedan i en matberedare eller mixer tillsammans med hampafröna. Mixa stötvis i ungefär 20 sekunder. Fröna ska vara hackade men inte pulvriserade.
    2. Tillsätt dadlar, kokosolja och salt och mixa till en sammanhängande kladdig deg. Eller mosa dadlarna till en slät massa och rör ner i resterande ingredienser. Lägg degen i en kakform med löstagbar kant, 20 cm i diameter och platta ut den över hela bottnen. Ställ in i kylskåpet medan du blandar till fyllningen.
    3. Mixa jordgubbar, citronsaft och honung i en matberedare eller mixer. Häll upp i en stor skål och tillsätt kvarg/kesella. Rör om ordentligt. Häll fyllningen ovanpå solrosbottnen i kakformen och ställ in den i frysen i 1½ timme. Man kan förvara den i frysen i flera dagar, men den måste tinas i ungefär 20 minuter innan den serveras.
    4. Garnera tårtan med jordgubbar och några ätbara blommor. Servera genast!

    Liknande recept

    4.9
    20 min
    8-9
    6

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben