Gammaldags rabarberkaka

Genom att stöta kardemummakärnor i en mortel och blanda dem med varm degvätska utvinner man mest smak. Genom att hälla varmt degspad i smeten så får man en saftigare och luftigare kaka.

Ingredienser

  • 3 ekologiska ägg
  • 2 ½ dl strösocker
  • 50 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 1 tsk svarta kardemummakärnor
  • 3 ½ dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 nypa salt
  • 100 g mandelmassa
  • 1 stor eller 2 späda rabarberstjälkar
  • 25 g smör
  • 2 msk strösocker
  • 1 tsk malen kanel
  • Smör och ströbröd till formen
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175º.
    2. Vispa ägg och strösocker vitt och riktigt pösigt.
    3. Smält smöret, rör i mjölken och de nystötta kardemummakärnorna och blanda det med äggsmeten.
    4. Blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
    5. Riv mandelmassan och tillsätt den.
    6. Skala rabarbern och skiva den i 1-2 cm bitar. Stek den mjuk i smör, strösocker och kanel.
    7. Fyll en smord och bröad ugnsform, 15 x 20 cm med smeten. Tryck ner de stekta rabarberskivorna.
    8. Grädda kakan i mitten av ugnen i 25-30 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.

    Liknande recept

    5
    1 h 35 min
    12
    2

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben