Godisbullar med knäcktopp
Serverar: 36-40 portioner
Inte nog med att fyllningen är jättegod, ovanpå bullarna lägger man en härlig knäcksmet.
Ingredienser
50 g jäst för söta degar
5 dl mjölk
150 g rumsvarmt smör
½ tsk salt
1 dl strösocker
1 ägg
13-14 dl vetemjöl
Fyllning
200 g mandelmassa
1 dl brun farin
100 g rumsvarmt smör
1 tsk malen kanel
Knäcksmet
3/4 dl vispgrädde
3/4 dl strösocker
50 g smör
2 msk honung
2 msk sirap
3 dl skållad, skalad och hackad sötmandel
Pensling
Uppvispat ägg
Instruktioner
- Smula jästen i en degbunke. Värm mjölken till ca 37 grader och häll den i bunken. Rör tills jästen löser sig. Klicka ner smör och tillsätt salt, socker, ägg och det mesta av mjölet, spara lite till utbakningen. Arbeta samman till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk ca 30 min.
- Fyllning: Riv mandelmassan och blanda med de övriga ingredienserna till en slät massa.
- Stjälp upp degen på mjölat bakbord och arbeta den bland och smidig. Dela degen i två delar och kavla ut till rektangulära plattor, ca 25x40 cm. Bred på fyllningen och rulla samman löst. Skär varje rulle i 18-20 bitar. Lägg dem i bullformar av papper och låt jäsa under bakduk till knappt dubbel storlek, ca 40 min.
- Knäcksmet: Blanda alla ingredienser utom mandeln i en kastrull. Koka upp under omrörning och låt det sjuda ca 7 min. Ta kastrullen från värmen och rör ner den hackade mandeln.
- Pensla bullarna med ägg och lägg en klick knäcksmet mitt på varje bulle. Grädda i 250 grader mitt i ugnen ca 6 min.
Liknande recept
Kommentarer (1)
dom va goa dom!!