Gräddtårta med apelsinsmak

Serverar: 6-10 portioner

Tid: 50 minuter

En tårta som jag själv har komponerat

Ingredienser

  • Apelsinkaka
  • 2 ägg
  • 3 dl socker
  • 100 g smält smör
  • rivet skal från 1 apelsin
  • 1 dl pressad apelsin
  • ½ dl vatten
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • För färdigställande av tårtan
  • 1 marängbotten
  • 5 dl vispgrädde
  • lite kakaopulver
  • Dekoration
  • blockchoklad
  • mandelspån
  • mandarinklyftor (burk)
  • Instruktioner

    1. Dagen före smältes blockchokladen och bres ut i ett lövtunt lager på ett smörpapper, vilket försiktigt läggs in i frysen och får stelna. därefter skäres rutor ut.
    2. Smörj och bröa formen. Ställ ugnsvärmen på 200 °. Vispa socker och ägg pösigt. Slå i det avsvalnade smöret, apelsinskalet, vattnet och apelsinsaften. Sist hälls mjölet i väl blandat med bakpulvret. Grädda 35-40 min. Pröva med en sticka att kakan är torr.
    3. Dela kakan i 2 delar. Lägg ihop bottnarna med en apelsinkaka överst och underst med marängbottnen emellan. Mellan lagren bredes ut vispad grädde och chokladsmet (kakao, socker + vatten). Spritsa på grädde runt om och ovanpå tårtan och dekorera som på bilden med blockchoklad, mandelspån och mandarinklyftor eller på något sätt som du själv vill.
    4. Lycka till med tårtan!

    Liknande recept

    Kommentarer (4)

    Tenshi1 5 augusti 2008

    Väldigt god och välsmakande tårta.

    Tenshi1 5 augusti 2008

    Väldigt god och välsmakande tårta.

    Makedonka 1 december 2011

    jag förstår inte chokladsmetene hur man gör den?

    erba 1 december 2011

    Ta en sked kakao och strösocker (mer strösocker än kakao) och blanda ihop. Slå sedan i lite vatten i taget och rör om, så att du får en smet i lagom konsistens (ungefär som kräm) som du kan bre på bottnarna.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben