Grönsaksstuvning

Serverar: 4 portioner

Den mest berömda och älskade av alla grönsaksrätter ur det Sachiska köket faller också den mest kräsna finsmakaren på läppen.

Ingredienser

  • 12 små morötter
  • 300 g späd kålrabbi
  • 1 litet blomkålshuvud
  • 400 g vit sparris
  • 250 g små champinjoner
  • 1 msk färskpressad citronsaft
  • 100 g färska eller djupfrysta ärter
  • 1 liten gul lök
  • 3 msk smör eller margarin
  • 1 1/4 dl grönsaksbuljong
  • 2 dl matlagningsgrädde
  • 1 dl torrt vitt vin
  • Salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 knivsudd riven muskotnöt
  • Instruktioner

    1. Skala morötterna. Skala kålrabbin och skär den i 1 cm tjocka stavar. Skölj och dela blomkålen i små buketter. Skala sparrisen och skär den i 5 cm långa bitar. Blanda champinjonerna med citronsaften.
    2. Koka upp en kastrull med lättsaltat vatten, vattnet ska nätt och jämnt täcka grönsakerna. Låt morötter, kålrabbi och blomkål koka ca 5 minuter. Ta upp grönsakerna med en hålslev, spola dem hastigt med kallt vatten, låt rinna av. Lägg ner sparrisen i vattnet och sjud i 8 minuter. Låt ärterna koka med de sista 3 minuterna. Spola grönsakerna hastigt i kallt vatten, låt dem rimma av ordentligt.
    3. Finhacka löken. Smält 1 msk av matfettet i en stekpanna. Fräs svampen under omrörning i 5 minuter. Ta upp svampen. Tillsätt ev mer fett och fräs upp löken. Häll över buljong, grädde och vin. Låt sjuda tills hälften av vätskan har kokat in. Krydda med salt, peppar och muskot. Vispa ner 1 msk matfett i stuvningen. Ringla stuvningen över grönsakerna i en kastrull. Värm upp och blanda försiktigt.
    4. Gott att servera till en köttbit.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben