Grötbröd

Serverar: 2 portioner

Tid: 2 timmar 30 minuter

Ett gott frukostbröd.

Ingredienser

  • Gröt
  • 6 ½ dl vatten
  • 3 ½ dl rågkross
  • 2 ½ dl vetekli
  • ½ dl farinsocker
  • ½ dl olja
  • 1 msk salt
  • Utbakning
  • 2 dl varmt vatten, 40º
  • 1 pkt torrjäst, 50 g
  • 12 - 14 dl vetemjöl
  • Instruktioner

    1. Blanda samtliga ingredienser till gröten i en kastrull och låt koka ca 10 minuter. 2. Häll upp gröten i en stor bunke och låt svalna till 40°. 3. Tillsätt vatten, jäst och det mesta av mjölet (spara några dl till utbakningen). Arbeta samman degen till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk ca 1 timme. 4. Ta upp degen på mjölat bakbord. Tillsätt ev. mera mjöl, knåda degen smidig och forma till två limpor. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt. 5. Ställ in plåten i ugnen, sätt termostaten på 150° och låt stå i 30 minuter. 6. Höj ugnsvärmen till 225°, pensla limporna med vatten och grädda i 25 minuter. 7. Sänk nu ugnsvärmen till 150º, pensla limporna igen och grädda ytterligare ca 20 minuter. Brödet är färdiggräddat när det hörs ihåligt när man knackar det i botten.

    Liknande recept

    4
    40 min
    30

    Kommentarer (1)

    Cassiopeya 21 november 2010

    Kan man använda vanlig jäst istället för torrjäst? Hur gör man i så fall?

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben