Halloncheesecake med choklad

Serverar: 10-12 portioner

En härligt god halloncheesecake. Har smakat hos en vän men ej ännu tillagat den själv.

Ingredienser

  • 200 g digestivekex
  • 50 g mörk choklad, 70%
  • 75 g smör
  • Fyllning
  • 300 g philadelphiaost
  • 2 dl crème fraiche
  • 2 msk majsstärkelse
  • 1 dl strösocker
  • 250 g hallon
  • 1 lime, rivet skal
  • 1 tsk vaniljsocker
  • Topping
  • 3 gelatinblad
  • 2 1/2 dl crème fraiche
  • 1/2 dl strösocker
  • 2 msk lime, pressad saft
  • Dekoration
  • 1/2 dl färska hallon
  • Mynta
  • Instruktioner

    1. Ugn 150 grader.
    2. Mixa kex och choklad i matberedaren med kniven monterad, till en smulig massa. Smält smöret och blanda det med kex- och chokladsmulorna.
    3. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en bakform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Klipp bort överflödigt papper. Tryck ut smulorna i bakformen. Förgrädda i ugnen, ca 10 minuter.
    4. Blanda samman philadelphiaost, crème fraiche, majsstärkelse, socker, hallon, limeskal och vaniljsocker i skålen till matberedaren med kniven monterad. Mixa samman och häll sedan fyllningen i formen. Grädda på näst nedersta falsen, ca 40 minuter, tills fyllningen stannat.
    5. Låt kakan kallna och ställ sedan in den i kylen.
    6. Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten 5 minuter. Blanda crème fraiche och socker i en kastrull och värm på svag värme. Lägg ner de urkramade gelatinbladen och låt dem smälta under omrörning. Smaksätt med limesaften. Låt blandningen svalna i kallt vattenbad.
    7. Häll den över fyllningen på den kalla cheescaken. Ställ tillbaka i kylen.
    8. Dekorera med hallon och mynta strax före serveringen.

    Liknande recept

    Kommentarer (4)

    studskina 13 juli 2008

    Den här tyckte jag var super men min sambo gillade den ej. Men de flesta som smakade den med oss gillade den och vi var 11 personer och en som ej gillade. Jag tyckte den var kanon! :)

    chokladcookie 29 mars 2009

    Den var god och ganska lätt att göra förutom att den blev inte fast. Det var bara geggigt.

    axelalma 28 augusti 2010

    Undrar om det verkligen inte ska vara ägg i chessecakesmeten??? Det brukar alltid vara det i bakade cheesecakes. Gjorde denna cheesecake i går. La då i 3 ägg. Då blev den "fast och fin" och gick att skära i mycket fina bitar.

    Banjobetty 11 augusti 2011

    Ja, det blev ju en fullkomlig flopp eftersom smeten inte stelnade. Första gången jag gjorde cheesecake, så jag följde receptet.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben