Fluffigt snöägg med smak av hallon och en spegel av äkta vaniljsås. Mmm.
Ingredienser
2 äggvitor
1 tsk pressad citronsaft
1 dl socker
100 g hallon
Vaniljsås
1 vaniljstång
5 dl mjölk
6 äggulor
1 1/3 dl socker
Servering
50 g hallon
50 g blåbär
Mynta
Instruktioner
Vispa äggvitor, citronsaft och ½ dl socker till fast skum. Blanda hallonen med ½ dl socker och tillsätt hallonen i 3 omgångar under ständig vispning i marängen.
Vispa till fast marängskum. Pensla 4 kaffekoppar med matolja och fyll dem med marängen. Stryk ytan på dem slät med en palett.
Grädda marängerna på högsta effekt i mikro tills de har rest sig. Det tar ca 20 sekunder per form.
Vaniljsås:
Skrapa ur fröna i vaniljstången, koka upp vaniljfrön och mjölk. Vispa samman äggula och socker, häll över den varma mjölken i kastrullen. Värm upp till 85 grader under omrörning.
Sila genom en finmaskig sil och kyl ner i vattenbad med is så fort som möjligt.
Lossa snöäggen ur kopparna. Lägg dem i djupa tallrikar och häll försiktigt på såsen.
Garnera med hallon, blåbär och mynta.