Helstekt fläskfilé med plommonkompott och potatisgratäng

Serverar: 4-6 portioner

Saftig filé med krämig gratäng och söt kompott. Låt alltid köttet få vila innan servering, det gör att vätskan stannar kvar i köttet och bildar ett saftigare kött.

Ingredienser

  • 1 fläskfilé, ca 1½ kg
  • 2 kvistar rosmarin
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 schalottenlök
  • 1 dl rödvin
  • 2 msk socker
  • 2 dl kalvfond
  • 5 färska plommon
  • 100 g soltorkade plommon
  • 2 msk portvin
  • 1 huvud isbergsallad
  • 1 kg potatis
  • 2 gula lökar
  • 5 dl grädde
  • 1 l mjölk
  • 200 g riven ost
  • Olivolja
  • Balsamvinäger
  • Salt
  • Vitpeppar
  • Svartpeppar
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 160 grader.
    2. Koka upp grädde och mjölk med en krossad vitlöksklyfta. Smaka av med salt och vitpeppar. Skiva potatis och lök tunt och koka i gräddmjölken tills potatisen är genommjuk.
    3. Lägg löken och potatisen i en ugnsform och slå lite av vätskan över. Strö över den rivna osten och baka i ugnen i 30-40 minuter.
    4. Hacka en klyfta vitlök och schalottenlök fint. Svetta i en kastrull. Slå vin och socker över löken och låt allt reducera på svag värme tills nästan ingen vätska återstår.
    5. Dela färska och torkade plommon i 2 cm stora bitar. Låt kalvfond, rosmarin och plommon koka ihop i kastrullen på svag värme i 20 minuter. Smaka av med salt och socker.
    6. Krydda fläskfilén med svartpeppar och salt. Stek hel med smör och baka i ugnen tills den får en innertemperatur på 64 grader, ca 10 minuter. Låt fläskfilén vila i 5 minuter innan den skärs upp till servering.
    7. Bryt isbergssallad i blad och skölj i kallt vatten. Lägg salladen i en skål och ringla olivolja och balsamvinäger över och salt.
    8. Servera!

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben