Fläskfilé med svamp och potatisgratäng

Serverar: 4 portioner

Lättlagad och festlig middagsrätt

Ingredienser

  • 600 g fläskfilé
  • Salt
  • Peppar
  • 2 schalottenlökar
  • 300 g svamp, t ex kantareller, champinjoner
  • 1 msk hackad persilja
  • ½ dl frysta lingon
  • Potatisgratäng
  • 1 kg potatis
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 2 ½ dl mellangrädde
  • 2 dl crème fraiche
  • Instruktioner

    1. Börja med potatisgratängen. Skala och skölj potatisen. Skär den i tunna skivor. Varva potatisen med salt och peppar i en smord eldfast form.
    2. Rör samman grädden med crème fraiche. Häll det över potatisen. Ställ formen mitt i ugnen ca 40–50 minuter eller tills potatisen är mjuk och har blivit guldbrun.
    3. Skala och finhacka löken. Ansa svampen och dela den i mindre bitar. Fräs lök och svamp i lite matfett ca 5–7 minuter. Krydda lätt med salt och peppar. Tillsätt persiljan och lingonen. Låt allt bli genomvarmt.
    4. Putsa fläskfilén och skär den i 8 bitar. Bulta ut dem lätt med handen. Krydda med salt och peppar. Stek filébiffarna gyllene i lite matfett, ca 2–3 minuter på varje sida. Bjud fläskfilén tillsammans med svampen och potatisgratängen. Gröna ärter är också gott till.

    Liknande recept

    Kommentarer (2)

    sanderman 5 april 2009

    Jättegott! Gjorde inte potatisgratängen så den kan jag inte svara på men fläskfileröran blev en hit!

    Elin_H 24 februari 2010

    säger bara Mums :)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben