Hemavans äppelkaka

Serverar: 6 portioner

Tid: 1 timme 30 minuter

Himmelskt god äppelkaka!

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 2 dl havregryn
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl socker
  • 2 tsk bakpulver
  • 125 g smör el. margarin
  • Fyllning
  • 5-6 äpplen, skalade och grovrivna
  • 3 ägg
  • 1 dl socker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 dl créme fraiche
  • 1 dl nötkärnor el. sötmandel (hackade)
  • 1-2 tsk mald kanel
  • Instruktioner

    1. Blanda alla torra ingredienser till pajdegen. Finfördela fettet i mjölblandningen och arbeta snabbt ihop till en deg.
    2. Tryck ut den i en pajform ca 26 cm i diameter och ställ den i kylen i ca 30 minuter. Bred ut de grovrivna äpplena över pajdegen.
    3. Förgrädda i mitten av ugnen i 10 minuter.
    4. Vispa ihop äggen med strösockret och vaniljsockret. Rör ner créme fraichen och häll sedan blandningen över äpplena.
    5. Strö över nötter el. mandel och sedan kanelen. Grädda ytterligare i ca 40 min. Servera ljummen med lättvispad grädde, vaniljsås eller glass!

    Liknande recept

    4.5
    45 min
    8-10
    23
    4
    1 h 30 min
    4-8

    Kommentarer (9)

    christincarlsson 24 september 2009

    Gjorde denna igår, men glutenfri. Va riktigt god. En klar 4 :-D

    Maahl 26 september 2009

    Ugnen ska vara 175 grader

    Maahl 27 september 2009

    Mycket god!

    anitaochpeter 4 oktober 2009

    Den absolut godaste äppelkakan på nätet.... jag har gjort ett antal. Laga gärna en hemgjord vaniljsås, gjord på vaniljstång, till....

    Willwarin 7 oktober 2009

    Går det att göra den med lätt créme fraiche?

    knottis 21 oktober 2009

    Den här är fantastiskt god! Har gjort den massor av gånger och bjussat gäster på. Alltid lika uppskattad. Lite pyssel att riva äpplen men det är det värt! En klar femma.

    Rulan 26 januari 2011

    Underbar. Kanske den godaste äppelkaka som jag bakat.

    MotherMary 18 september 2011

    Underbar!!! Och jag är inte lättflörtad vad gäller äppelpaj. Brukar riva i lite mandelmassa i äggblandningen också. Det blir den inte sämre av:)

    eva48 18 oktober 2013

    Himmelsk god. Aboslut en favorit

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben