Hemmagjord surkål

Fick receptet av en kompis och den är supergod

Ingredienser

  • 3 kg vitkål
  • ½ dl salt
  • Instruktioner

    1. Strimla kålen med en osthyvel eller i en matberedare med lämplig kniv.
    2. Lägg kålen i en spann och blanda med saltet. Knåda tills det bildas vätska, det kan ta en bra stund, vätskan ska täcka kålen.
    3. Ta något tungt ( jag tog en tegelsten och la i en påse). Lägg en tallrik över kålen och lägg tegelstenen på så att kålen pressas ned av tyngden, se till så att vätska täcker kålen.
    4. Låt stå i rumstemperat i minst 3 dagar, det kommer att bubbla lite om den men det är då jäsningen kommer igång.
    5. Lägg sedan över kålen i glasburkar med ordentliga lock, man kan packa kålen lite och häll över vätskan från spannen i burkarna, fyll på med vanligt kranvatten så att det täcker kålen (jätteviktigt att det täcker).
    6. Ställ sedan burkarna svalt i minst 10 dagar eller mer, helt klart blir den godare med tiden. Ät sen och njut.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben