Från en herrgård i Småland kommer receptet på en gammaldags "bottentårta" med hallonsylt och citronkräm. Saftig och knaperseg, passar både som "kafferepstårta" och efterrätt.
Ingredienser
Mördeg
6 dl vetemjöl
200 g smör eller margarin
1 dl socker
1 ägg
Citronkräm
4 dl gräddmjölk
2 ägg
2 msk maizena
1/2 dl socker
100 g smör eller margarin
Saft av 1/2-1 citron
Ytterligare fyllning
Hallonsylt
Garnering
Syltat hackat apelsinskal
Instruktioner
- Arbeta snabbt samman mördegen på bakbordet, låt den vila på kallt ställe en stund och dela den sedan i 4 delar. Kavla ut dem ganska tunt till runda bottnar av en middagstallriks storlek. Lägg dem på plåtar och grädda dem ljusbruna och spröda i 175-200°.
- Vispa ihop citronkrämen i en tjockbottnad kastrull - gräddmjölk, ägg, maizena och socker. Sjud under kraftig vispning, ta krämen från värmen och låt den svalna något. Vispa ned det mjukrörda matfettet i klickar. Låt krämen kallna helt och smaksätt med citron.
- Lägg samman bottnarna med sylt och kräm mellan varannan, men se till att det finns citronkräm kvar att breda över tårtan. Ställ tårtan på svalt ställe ett par timmar, bred över resterande citronkräm och strö på apelsinskal.
Liknande recept
Kommentarer (0)