Hjortronfylld munk med vaniljsås

Serverar: 10 portioner

Munkar i all ära men här med hjortronfyllning och hemmagjord vaniljsås !

Ingredienser

  • Vaniljsås
  • 1/4 vaniljstång
  • 2 dl mjölk
  • ½ dl grädde
  • 60 g socker
  • 3 äggulor
  • Rårörda hjortron
  • 200 g hjortron
  • 75 g socker
  • Munkar
  • 25 g jäst
  • 75 g saltat smör
  • 1 dl mjölk
  • 30 g socker
  • 285 g vetemjöl
  • 1 ägg
  • Ca 3 dl olja till fritering
  • 1 dl socker
  • Instruktioner

    1. Vaniljsås: Gör gärna vaniljsåsen en dag innan den ska ätas. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg frön och stång i en kastrull med mjölk och grädde. Koka upp och låt det stå och dra i 5 minuter. Vispa undertiden socker och äggulor poröst. Häll ner vaniljmjölken i äggblandningen och vispa runt. Häll sedan tillbaka alltsammans i en kastrull och värm försiktigt upp under ständig vispning till 85 grader. Låt svalna i kyl.
    2. Rårörda hjortron: Blanda hjortron med socker och rör runt. Låt stå tills sockret har smält.
    3. Munkar: Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull, dra från plattan och tillsätt mjölken. Häll ner smörmjölken över jästen och rör runt. Tillsätt socker och mjöl och blanda till en slät deg, arbeta till sist in ägget i degen. Fördela degen i 10 bitar och rulla dem till bollar. Lägg dem sedan på en plåt med bakplåtspapper och jäs till dubbel storlek.
    4. Värm oljan i en kastrull till 160 grader. Fritera munkarna ca 3 minuter på varje sida till fin färg. Ta upp munkarna, lägg dem på ett dubbelvikt hushållspapper och låt dem rinna av i 5 minuter. Rulla dem sedan i sockret. Skär ett snitt ovanpå munkarna och fyll dem med rårörda hjortron.
    5. Servera munkarna med den kalla vaniljsåsen.

    Liknande recept

    3.5
    50 min
    18
    2

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben