Honungs- och vitlöksstek

Serverar: 6 portioner

I denna mustiga rätt gnids steken in med honung och vitlök, och tillagas sedan i en gryta med potatis och morötter. Steken serveras med en ljuvlig tomatsås.

Ingredienser

  • 2 msk olja
  • 1,3 kg benfri bogstek eller högrev
  • 2 msk honung
  • 4 pressade vitlöksklyftor
  • 5 dl köttbuljong
  • 450 g fasta jämnstora röda potatisar, 3-4 cm i diameter
  • 2 morötter, skalade och skivade
  • 2 kvistar färsk timjan
  • 2 msk mjukt smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 burk krossade tomater, 400 g
  • Salt
  • Svartpeppar
  • ½ tsk strösocker
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • Instruktioner

    1. Hetta upp oljan på medelvärme i en gjutjärnsgryta. Gnid in köttet med honung och därefter den pressade vitlöken. Bryn steken väl på båda sidor, ca 10 minuter.
    2. Tillsätt buljong och 2 dl vatten. Koka upp. Sänk värmen och låt sjuda cirka en timma på svag värme.
    3. Skrubba potatisen. Vänd köttet och lägg potatis, morötter och timjankvistar i grytan. Lägg på locket och låt alltihop sjuda ytterligare 45-55 minuter.
    4. Blanda smöret och mjölet ordentligt med hjälp av en gaffel. Forma till en boll. Ta upp köttet, potatisen och morötterna med en hålslev och lägg över på ett djupt fat. Behåll 6 dl av vätskan i grytan, släng resten.
    5. Vispa ner smörbollen i buljongen och koka upp under vispning tills såsen har tjocknat. Rör ner tomaterna. Koka upp och låt sjuda två minuter. Smaka av med salt, svartpeppar, socker och vinäger. Häll häften av såsen över steken. Resten av såsen serveras bredvid.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben