Igelkottskaka

Serverar: 16 portioner

En saftig chokladkaka fylld med vinbärsgelé och apelsin presenteras här i en annorlunda utformning.

Ingredienser

  • 100 g mörk choklad
  • 125 g smör eller margarin, rumstempererat
  • Matfett till formen
  • Ströbröd
  • 1 ½ dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 nypa salt
  • 5 ägg
  • 100 g hasselnötskärnor, finhackade
  • 1/4 dl potatismjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • Fyllning
  • 1 dl vinbärsgelé
  • 1 msk färskpressad apelsinsaft
  • Garnering
  • 50 g mandelspån
  • 200 g mörk eller ljus blockchoklad
  • Instruktioner

    1. Riv chokladen fint. Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en avlång form med matfett och ströbröd.
    2. Vispa matfett, strösocker, vaniljsocker och salt till en porös smet. Separera äggulorna från äggvitorna. Rör ner äggulorna, en i taget. Blanda de hackade nötterna med potatismjöl, bakpulver och den rivna chokladen. Rör ner blandningen i smörsmeten.
    3. Vispa äggvitorna hårt. Rör ner 1/3 av äggvitorna i smeten. Vänd försiktigt ner resten av äggvitan. Häll smeten i formen. Ställ in kakan i ugnen och baka i 40 minuter.
    4. Blanda vinbärsgelén och apelsinsaften till en jämn kräm. Runda av kakans långsidor. Dela kakan på längden och bred krämen på den undre halvan. Lägg den andra halvan ovanpå.
    5. Stick mandelspånen i kakan. Garnering: Lägg chokladen i en värmetålig skål. Sjud upp vatten i en kastrull. Sänk värmen och ställ ner skålen med choklad i vattnet. Låt chokladen smälta under omrörning. Chokladen får inte komma i kontakt med vattnet och ångan.
    6. Ta chokladen från värmen så fort den har smält. Häll chokladen över kakan. Den choklad som rinner ner på fatet kan penslas på igen med en palettkniv. Se till så att kanterna täcks ortdentligt med choklad. Låt kakan stå svalt så att chokladen stelnar.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben