Irländsk chokladtårta

En oemotstånligt god tårta att avsluta middagen med.

Ingredienser

  • 200 g mörk choklad
  • 3/4 dl starkt kaffe
  • 3 msk whisky
  • 1 dl strösocker
  • 100 g smör rumsvarmt
  • 3 äggulor
  • 1 dl vetemjöl
  • 3 droppar bittermandelolja
  • 3 äggvitor
  • Glasyr
  • 150 g vit choklad
  • 2 msk whisky
  • 1 ½ dl vispgrädde
  • Garnering
  • Lätt tinade hallon
  • citronmeliss
  • Instruktioner

    1. Ugn: 175°
    2. Dela chokladen i mindre bitar. Lägg dem i en värmetålig skål tillsammans med kaffe och whisky. Låt chokladen smälta över vattenbad.
    3. Rör smör och socker ljust och poröst. Tillsätt äggulorna en i taget under fortsatt kraftig omrörning. Tillsätt chokladsmeten, vetemjöl och bittermandelolja. Rör till en jämn smet.
    4. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vänd ner dem försiktigt i smeten. Häll smeten i smord och bröad form, gärna med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter.
    5. Grädda kakan mitt i ugnen ca 20 minuter. Låt kakan vila någon minut innan den stjälps upp och får kallna. Bryt sönder den vita chokladen och lägg den i en värmetålig skål. Tillsätt whiskyn och låt det smälta över vattenbad. Tag upp skålen och låt chokladen svalna.
    6. Vispa grädden löst. Rör försiktigt ner den i chokladen. Låt krämen tjockna men inte stelna. Bred glasyren över kakan. Garnera med hallon och citronmeliss.
    7. Kakan går att frysa utan glasyren.

    Liknande recept

    3.5
    45 min
    8-10
    2

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben