Isaks chokladtårta

Serverar: 10-12 portioner

Så var det då styvsonens tur att fylla år och givetvis önskade han samma som sin lillasyster, en egen tårta. Sagt och gjort, en av de godaste tårtor jag smakat såg dagens ljus...

Ingredienser

  • Chokladbottnar
  • 125 g mörk blockchoklad
  • 125 g ljus blockchoklad
  • 250 g margarin eller smör
  • 3 dl socker
  • 6 ägg
  • 2 ½ dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • Lingonkräm
  • 2 dl färska lingon
  • ¼ dl vatten
  • 1 dl strösocker
  • ¾ tsk fruktpektinpulver
  • ½ tsk vaniljsocker
  • ½ dl grädde
  • Vaniljcurd
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 äggulor
  • 1 ägg
  • 1 ½ dl socker
  • 1 - 1 ½ tsk potatismjöl
  • 50 g smör
  • Garnering
  • 150-200 g ljus blockchoklad
  • 25 g smör eller margarin
  • 50 g vit blockchoklad
  • Instruktioner

    1. Chokladbottnar: Värm ugnen till 175°. Smörj och bröa formen. Rör rumsvarmt fett och socker poröst. Smält blockchokladen i vattenbad.
    2. Rör ner ett ägg i taget. Rör sedan ner den smälta chokladen och till sist mjölet blandat med bakpulvret.
    3. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen 30-35 min.
    4. Kakan ska inte vara helt torr inuti. Låt den svalna innan den stjälps upp.
    5. Lingonkräm: Skölj bären och koka upp dem med vattnet på medelvarm platta. Koka under lock 10-15 minuter.
    6. Rör ner socker, pektin och vaniljsocker tills det löst sig. Koka 5 minuter.
    7. Mixa med en stavmixer direkt i grytan till en slät puré. Rör ner grädden och låt svalna helt.
    8. Vaniljcurd: Vispa äggulor, ägg och socker några minuter i en skål.
    9. Ställ skålen i vattenbad (kastrull med sjudande vatten) och tillsätt vaniljsockret. Rör tills krämen tjocknat, cirka 15 minuter. Ta bort skålen från värmen. Rör ner potatismjölet
    10. Skär smöret i bitar. Klicka i dem under omrörning tills det smält.
    11. Låt svalna och kyl sedan. Förvara i kylskåp.
    12. Montering: Dela tårtbottnen i tre lika tjocka delar. Bred lingonkrämen över den understa bottendelen. Lägg den mellersta bottendelen över.
    13. Bred över vaniljcurden. Lägg på den översta bottendelen.
    14. Smält den ljusa blockchokladen till garneringen över vattenbad. Blanda chokladen med oljan. Bred chokladen på tårtans översida och kanter.
    15. Smält den vita blockchokladen över vattenbad. Ringla den över tårtan.
    16. Servera med osötad vispad grädde.

    Liknande recept

    3.5
    45 min
    8-10
    2

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben