Både yoghurt och färskost ingår i receptet till den här lätta varianten av frusen cheesecake, där sommarens godaste bär spelar huvudrollen. Passar som helt ljuvlig avslutning på middagen, eller till kaffet.
Ingredienser
0,5 liter naturell yoghurt
2 ägg
200 g lätt färskost, t ex philadelphia
0,75 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
5 dl blandade bär, t ex hallon och björnbär eller blåbär
Topping
2 dl lätt crème fraiche
1 msk pressad citron
Instruktioner
Låt yoghurten rinna av i ett kaffefilter i en sil, ca 1 timme. Det ska bli ca 2 dl kvar.
Separera äggen. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Lägg osten i en skål och mosa den. Vispa samman äggulorna med osten, en i taget. Vispa ner socker och vaniljsocker. Blanda ner den avrunna yoghurten i färskostsmeten. Vänd till sist försiktigt ner den vispade äggvitan.
Häll hälften av blandningen i en springform av teflon, ca 25 cm i diameter. Lägg hälften av bären ovanpå smeten. Bred ut resten av smeten ovanpå bären och jämna till ytan. Låt stå i frysen minst 4 tim, men helst över natten.
Vid servering: Blanda ihop crème fraiche, citronsaft och vaniljsocker. Ta ut kakan ur frysen ca 30 min före servering. Bred toppingen på kakan och garnera med resten av bären.