Jacob Wismars kladdkaka med saffransgrädde

Serverar: 8-10 portioner

En ljuvlig kladdkaka med pepparkakskrydda. Serveras med saffransgrädde.

Ingredienser

  • Ingredienser
  • 2 dl rårörsocker
  • 2 dl dinkelmjöl
  • 2 msk pepparkakskrydda
  • 1 nypa salt
  • 125 g smör
  • 2 ägg
  • 2 msk snabbkaffe
  • 1 msk mörk sirap
  • Råsocker till att bröa formen med
  • Saffransgrädde
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 pkt saffran efter smak (mellan ½-1 pkt)
  • 2 tsk citronsaft
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader.
    2. Blanda de torra ingredienserna till kakan i en skål.
    3. Smörj en form (gärna med löstagbar kant) om ca 24 cm och ”bröa” den med (rå)socker.
    4. Smält smöret och rör ned äggen däri, samt tillsätt snabbkaffe och sirap. Vispa ej! Vänd snabbt ned smörsmeten i den torra bunken och rör om försiktigt. Häll i smeten i formen och grädda i mitten av ugnen, ca 14-17 minuter.
    5. Håll koll på kakan, den är klar när smeten precis ”stannat”. Tag ut kakan från ugnen och kyl ned den direkt i frysen ca 20 minuter (då blir den lätt att skära upp och blir perfekt kladdig).
    6. Vispa grädden och tillsätt saffran och citronsaft. Pudra florsocker på kakan och servera!
    7. Tips! Pepparkakskrydda: Lika delar kanel, ingefära och kryddnejlika.

    Liknande recept

    4.3
    20 min
    1

    Kommentarer (1)

    AnitaWF 21 december 2014

    En stående favorit på mitt julbord, sedan första gången jag bakade den.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben