Jämtländska hjortronbullar
Härliga bullar med extra god fyllning. Mandelmassa och hjortron är en perfekt kombination och den lite annorlunda utbakningen är rolig.
Ingredienser
25 g jäst
100 g smör
3 dl vatten
3/4 dl socker
1 tsk malen kardemumma
½ tsk salt
3/4 ägg, spara resten till penslingen
8-10 dl vetemjöl
Fyllning
75 g smör
100 g mandelmassa
½ dl socker
2 tsk vaniljsocker
Ca 2 dl hjortronsylt
Pensling
1/4 ägg
Mandelspån
Garnering
Florsocker
Instruktioner
- Smula ner jästen i en skål. Smält smöret och tillsätt vatten och värm till 37 grader. Häll vätskan över jästen och rör tills jästen lösts upp. Blanda i socker, kardemumma, salt, ägg och det mesta av mjölet, och arbeta till en smidig deg. Låt degen jäsa övertäckt, 60-90 minuter.
- Fyllning:
Rör ihop rumsvarmt smör, riven mandelmassa, socker och vaniljsocker. Är sylten tunn låt 1 dl av den rinna av i en sil. Rör ner den avrunna sylten i fyllningen vid utbakningen.
- Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord, knåda inte. Dela degen i 4 bitar och kavla ut varje bit till en tjock platta, 20x20 cm. Skär varje platta i 4 rutor. Lägg en klick fyllning mitt på varje ruta. Samla ihop hörnen och lyft bullen till fasta/hårda bullformar. Vik ut hörnen över kanten och klicka i resten av sylten. Låt jäsa övertäckta, 40 minuter.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på mandelspån. Grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter. Pudra över florsocker vid servering.
Liknande recept
Kommentarer (0)