Jämtländska hjortronbullar

Serverar: 16 portioner

Härliga bullar med extra god fyllning. Mandelmassa och hjortron är en perfekt kombination och den lite annorlunda utbakningen är rolig.

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 100 g smör
  • 3 dl vatten
  • 3/4 dl socker
  • 1 tsk malen kardemumma
  • ½ tsk salt
  • 3/4 ägg, spara resten till penslingen
  • 8-10 dl vetemjöl
  • Fyllning
  • 75 g smör
  • 100 g mandelmassa
  • ½ dl socker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • Ca 2 dl hjortronsylt
  • Pensling
  • 1/4 ägg
  • Mandelspån
  • Garnering
  • Florsocker
  • Instruktioner

    1. Smula ner jästen i en skål. Smält smöret och tillsätt vatten och värm till 37 grader. Häll vätskan över jästen och rör tills jästen lösts upp. Blanda i socker, kardemumma, salt, ägg och det mesta av mjölet, och arbeta till en smidig deg. Låt degen jäsa övertäckt, 60-90 minuter.
    2. Fyllning: Rör ihop rumsvarmt smör, riven mandelmassa, socker och vaniljsocker. Är sylten tunn låt 1 dl av den rinna av i en sil. Rör ner den avrunna sylten i fyllningen vid utbakningen.
    3. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord, knåda inte. Dela degen i 4 bitar och kavla ut varje bit till en tjock platta, 20x20 cm. Skär varje platta i 4 rutor. Lägg en klick fyllning mitt på varje ruta. Samla ihop hörnen och lyft bullen till fasta/hårda bullformar. Vik ut hörnen över kanten och klicka i resten av sylten. Låt jäsa övertäckta, 40 minuter.
    4. Sätt ugnen på 225 grader.
    5. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på mandelspån. Grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter. Pudra över florsocker vid servering.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben