Jamies episka grillsås och torrmarinad

En mycket smakrik grillsås och torrmarinad som sätter piff på vilken kyckling och köttbit som helst! Ur Jamie Olivers "Amerika". Det är en del att hålla reda på, så läs igenom noga så det inte blir galet.

Ingredienser

  • Till grundmassan
  • 1 medelstor lök, skalad och delad i fyra klyftor
  • 10 vitlöksklyftor, skalade
  • 2 färska chilifrukter, stjälkarna bortskurna
  • Grekisk olivolja
  • Örter och kryddor
  • Bladen av 10 kvistar färsk timjan
  • Bladen av 10 kvistar färsk rosmarin
  • 1 liten knippa färsk koriander
  • 10 lagerblad
  • 1 tsk spiskumminkrydda
  • 2 msk fänkålsfrön
  • 2 msk paprikapulver
  • 6 kryddnejlikor
  • Avslutning
  • 2 apelsiner, skal och jucie
  • 200 g farinsocker
  • 6 msk vit balsamvinäger
  • 2 dl tomatketchup
  • 2 msk worcestershiresås
  • 2 tsk senap
  • 2 dl äppeljuice, Brämhults
  • 1 tsk flingsalt
  • 1 tsk svartpeppar
  • Drygt 2,75 dl vatten
  • Torrmarinaden
  • 1 msk fänkålsfrön
  • 2 tsk paprikapulver
  • 1 apelsin, skal
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 msk farinsocker
  • 1 rejäl nypa flingsalt
  • Svartpeppar
  • 2 vitlöksklyftor, skalade och finrivna
  • Lägg till: äppelcidervinäger och olivolja
  • Instruktioner

    1. Kör lök, vitlök och chili till en fin massa i stavmixer eller matberedare. Häll en skvätt olivolja i en stekpanna fräs varsamt massan på låg värme i 5 minuter.
    2. Lägg under tiden alla örter och kryddor i matberedaren. Skala apelsinerna, men akta för att få med en vita hinnan. Lägg skalet i matberedaren. Kör till en puré och blanda ner i stekpannan, fräs någon minut. Tillsätt socker, rör om ordentligt och fräs ytterligare några minuter tills sockret börjar lösas upp och det blivit en tjock brun massa. Häll i vatten och låt sjuda i några minuter, pressa i juicen av apelsinerna och tillsätt resten av ingredienserna. Rör om ordentligt och låt allt koka upp. Sänk värmen och låt sjuda tills såsen tjocknat lite, 5 - 10 minuter.
    3. Sila såsen genom en finmaskig sil och upprepa. Låt svalna helt och häll upp på burk. Såsen står sig ungefär 1 vecka i kylen.
    4. Stöt fänkålsfröna i en mortel och blanda sedan med resten av ingredienserna till en mörkröd massa. Häll i några skvättar äppelcidervinäger och olivolja, blanda väl och marinera.

    Liknande recept

    5
    15 min
    1-4
    1

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben