Jensines kage

Serverar: 2 portioner

Friherrinnan Erna af Ugglas är född i Danmark och bjuder på danska läckerheter. Av farmor på Jylland har hon fått receptet till denna snabbakade "vetelängd", som smakar som de härliga danska wienerbröden.

Ingredienser

  • 200 g smör eller margarin
  • 2 medelstora ägg
  • 50 g jäst
  • ½ dl socker
  • 300 g vetemjöl
  • Fyllning
  • 100 g smör
  • 100 g socker
  • 1½ dl korinter eller russin
  • 2 msk kaktärningar (suckat+apelsinskal)
  • Pensling
  • Vispat ägg
  • Glasyr
  • 1½ dl florsocker
  • 1 msk apelsinsaft
  • Instruktioner

    1. Mät upp mjölet i degbunken. Smält smöret sakta i en kastrull. Vispa ned äggen i smöret och ljumma blandningen. Tillsätt jästen, löst i sockret. Häll det över mjölet och arbeta samman allt till en smidig deg.
    2. Dela degen i två bitar. Kavla ut dem på väl mjölat bakbord till långsmala rektanglar, ca 17x35 cm. Lägg en handduk över dem och låt dem jäsa på bakbordet 15 minuter.
    3. Gör under tiden fyllningen. Rör smör och socker poröst. Blanda i korinter och kaktärningar. Bred ut fyllningen mitt på deglängderna. Vik över degen från bägge sidor så att bara en smal ränna av fyllningen syns. Vik in kortsidorna, så att fyllningen inte rinner ut.
    4. Flytta över längderna på smord plåt och pensla med vispat ägg. De ska INTE jäsa på plåten utan sätts genast in i 200° på nedersta falsen och gräddas ca 15 minuter.
    5. Glasera med florsocker utrört i apelsinsaft och servera bröden varma. Skär dem i bitar vid bordet.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben