Jullimpor

Serverar: 6 portioner

Enkel jullimpa som går bra att frysa. Jag brukar baka limporna i förväg med olika varianter som valnötter och/eller russin. Dem är perfekta till julbordet.

Ingredienser

  • 50 g Jäst
  • 25 g Smör eller margarin
  • 5 dl Vatten
  • 2 tsk Salt
  • 3/4 dl Mörk sirap
  • 2 tsk Malen koriander
  • 14-15 dl Rågsikt
  • 1 dl valnötter
  • 1 dl russin
  • Instruktioner

    Smula sönder jästen i en bunke. Smält fettet i en kastrull, häll i vattnet och lät det bli fingervarmt (37 grader). Rör ut jästen med lite av degspadet. Tillsätt resten av spadet, salt, sirap, koriander (man kan lägg till nötter och/eller russin) och nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta ihop till en smidig deg. Täck över och låt jäsa ca 1 timme. Knåda degen lätt på mjölat bakbord. Dela den i tre delar och forma dem till limpor. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Täck över och låt jäsa 30-40 min. Sätt ugnen på 250 grader. Sätt in plåten i nedre delen av ugnen, sänk värme till 200 grader och grädda limporna 30-40 min. Låt bröden kallna på galler under bakduk.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben