Serverar: 6 portioner
Enkel jullimpa som går bra att frysa. Jag brukar baka limporna i förväg med olika varianter som valnötter och/eller russin. Dem är perfekta till julbordet.
Smula sönder jästen i en bunke. Smält fettet i en kastrull, häll i vattnet och lät det bli fingervarmt (37 grader). Rör ut jästen med lite av degspadet. Tillsätt resten av spadet, salt, sirap, koriander (man kan lägg till nötter och/eller russin) och nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta ihop till en smidig deg. Täck över och låt jäsa ca 1 timme. Knåda degen lätt på mjölat bakbord. Dela den i tre delar och forma dem till limpor. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Täck över och låt jäsa 30-40 min. Sätt ugnen på 250 grader. Sätt in plåten i nedre delen av ugnen, sänk värme till 200 grader och grädda limporna 30-40 min. Låt bröden kallna på galler under bakduk.