Kärlekstårta i choklad

Serverar: 10 portioner

Denna chokladstinna tårta är inspirerad av de klassiska mockarutorna. Eller kärleksmums som de även kallas.

Ingredienser

  • Botten
  • 100 g smör
  • ½ dl mjölk
  • 1 ½ dl vetemjöl
  • 1 ägg, stort
  • 1 ½ dl socker
  • 1 tsk bakpulver
  • ½ msk vaniljsocker
  • 1 ½ msk kakao
  • Salt, en nypa
  • Matfett, till formen
  • Kokos, till formen
  • Fyllning
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 ½ msk kaffe, starkt, kallt
  • 1 ½ msk kakao
  • 1 ½ msk florsocker
  • Topping
  • 2 dl vispgrädde
  • 200 g choklad, mörk
  • Salt, en nypa
  • 25 g smör
  • 2 dl kokosflingor, eller kokosflakes
  • Instruktioner

    1. Ugn 175°
    2. Smörj och bröa en springform (23 cm i diameter) med kokos. Smält smöret i en kastrull och koka upp hastigt med mjölken. Låt svalna något.
    3. Vispa ägg och socker poröst med elvisp. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker, kakao samt salt och vänd ner detta i smeten. Tillsätt slutligen smörblandningen. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i ca 35 minuter. Låt svalna.
    4. Vispa grädden fluffig och tillsätt kallt kaffe, kakao och florsocker. Skär den kalla tårtbottnen i två delar och lägg ihop dem med mockagrädde emellan.
    5. Häll grädden i en kastrull och koka upp. Ta bort kastrullen från värmen och rör ner grovhackad choklad och en nypa salt. Rör om tills chokladen smält och tillsätt smöret under omrörning.
    6. Bred glasyren i ett jämnt lager över kakan, både topp och sidor. Strö kokosflingor eller flakes över tårtans topp och låt sedan stå i minst 30 minuter innan den serveras.
    7. Lycka till!

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben