Kåldolmar i tomatsås

Serverar: 4 portioner

Husmanskost på ett nytt spännande sätt. Köttfärs med ris som rullas in i vitkålsblad och sedan sjuds i en god tomatsås.

Ingredienser

  • 1 dl mjölk
  • 1 gul lök, finhackad
  • 1 vispat ägg
  • 1 tsk worcestershiresås
  • Salt
  • Svartpeppar
  • 450 g fläskfärs
  • 2½ dl kokt ris
  • 1 dl ketchup
  • 12 stora vitkålsblad
  • 1 msk olja
  • 1 schalottenlök, hackad
  • 500 g passerade tomater
  • 1 msk råsocker
  • 1 msk citronsaft, färskpressad
  • Instruktioner

    1. Blanda mjölk, lök, ägg och worcestershiresås med 1 tsk salt och 1 krm svartpeppar i en stor skål. Tillsätt fläskfärs, ris och ketchup och blanda till en jämn köttfärssmet.
    2. Ta bort nederdelen av den grova stammen på kålbladen men låt bladen förbli hela. Hacka 2 msk av kålbladsstammarna och lägg åt sidan. Blanchera bladen ca 3 minuter i kokande lättsaltat vatten. Ta försiktigt upp bladen med en hålslev och låt dem rinna av på en handduk.
    3. Portionera upp köttfärssmeten mitt på varje kålblad. Vik in kanterna och rulla ihop bladen till ett paket. Börja rulla från den mjuka delen av bladet och rulla in de invikta kanterna i paketet.
    4. Hetta upp oljan i en kastrull och fräs schalottenlöken och den hackade vitkålen. Tillsätt passerade tomater, råsocker och citronsaft. Smaka av med salt och peppar.
    5. Lägg kåldolmarna med skarven nedåt i tomatsåsen och koka upp på medelvärme. Sänk värmen, lägg på locket och låt sjuda svagt ca 45 minuter tills köttet är genomkokt. Ta upp kåldolmarna med en hålslev och lägg dem på ett fat. Ringla över varm sås och servera resten av såsen bredvid.

    Liknande recept

    1 h 45 min
    6

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben