Karlsbaderbullar

Tid: 2 timmar 5 minuter

Två sorters bullar!

Ingredienser

  • 700 g vetemjöl
  • 100 g strösocker
  • 175 g smör
  • 12 g bakpulver
  • 1 ägg
  • 50 g jäst
  • 10 g salt
  • 1 ägg till pensling
  • Fyllning till bullsort nr 1
  • Muscavadoströssel
  • 130 g vetemjöl
  • 100 g smör
  • 100 g muscavado/farinsocker
  • 60 g marsanpulver
  • Muscavadosmör
  • 300 g smör
  • 250 g muscavado/farinsocker
  • 30 g marsanpulver
  • 30 g mörk sirap
  • Fyllning till bullsort nr 2
  • 200 g smör
  • 200 g mandelmassa
  • 40 g kanel
  • Apelsinglasyr
  • 150 g färskpressad apelsinjuice
  • 150 g florsocker
  • Instruktioner

    1. Värm mjölken till 37 grader (fingervarmt). Smula ner jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt smör och ägg och blanda väl. Blanda vetemjöl, strösocker, bakpulver och salt i en bunke och häll ner det i vätskan.
    2. Kör degen i en matberedare i cirka 10 minuter på medelväxel. Låt ligga i kylen i 30 minuter. Dela degen i två delar.
    3. Bullsort 1: Blanda marsanpulver och vetemjöl till muscavadoströsslet. Blanda i resten av ingredienserna, men blanda inte så mycket att det blir en deg, utan mer som ett grynigt strössel. Ställ in i frysen.
    4. Blanda smör, muscavado, marsanpulver och mörk sirap till muscovadosmöret.
    5. Dela ena delen av degen i 40 grams bitar, rundriv och lägg i smorda aluminiumformar, typ muffinsformar.
    6. Jäs i cirka 30-60 minuter till dubbel storlek. Sätt under tiden ugnen på 220 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Spritsa i en klick muscavadosmör i mitten. Lägg rikligt med muscavadoströssel ovanpå. Sätt in i ugnen och grädda i cirka 10-15 minuter. Tag ut bullarna ur formen och pudra med florsocker.
    7. Bullsort nr 2: Blanda smör, mandelmassa och kanel.
    8. Apelsinglasyr: Vispa ihop apelsinjuicen och florsocker till en klumpfri, lös glasyr.
    9. Kavla ut andra delen av degen cirka 3-4 millimeter tunn. Bred ut kanelmassan jämnt på degen, cirka 2-3 millimeter. Strö på sultan/vanliga russin och hackad mörk choklad.
    10. Rulla ihop till en längd. Dela i 40 grams bitar och lägg dem i bullformar. Platta till lite grann. Låt jäsa i 30-60 minuter. Sätt under tiden ugnen på 220 grader.
    11. Pensla med äggstrykning. Ställ in i ugnen och grädda i cirka 10-15 minuter. Pensla på rikligt med apelsinglasyr.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    HalleHelena 22 augusti 2015

    Mjölken saknas i receptet..?

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben