Kentucky whiskey cake

Den här kakan har jag bakat till julen i många år. Den är mycket hållbar. Inslagen i folie i kylen håller den minst en månad utan smakförsämring. Det går åt en del amerikansk whiskey (bourbon) till den här kakan men det går lika bra med apelsinjuice. Ta en förpackning juicekoncentrat och späd så att mängden blir 2½ dl.

Ingredienser

  • 225 g röda cocktailbär, (helst på burk)
  • 2½ dl russin eller urkärnade dadlar
  • 2½ dl bourbon (amerikansk whiskey)
  • 175 g smör
  • 3 dl strösocker
  • 1 dl farin
  • 3 ägg
  • 200 g valnötskärnor
  • 6 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 krm malen muskot
  • Instruktioner

    1. Dela körsbären mitt itu sedan de fått rinna av väl på hushållspapper. Hacka russinen eller dadlarna grovt. Lägg allt att dra i whiskeyn över natt.
    2. Smörj en stor form (cirka 2 liter). Lägg ett smörpapper i botten och smörj även detta väl. Brödbeströ kanterna och botten.
    3. Sätt ugnen på 150 grader. Rör smör med socker och farin så att det blir poröst. Tillsätt äggulorna, en i taget, rör väl mellan varje.
    4. Hacka valnötterna fint och blanda dem i mjölet liksom bakpulver och muskot. Tillsätt frukten, vätskan som den dragit i och mjölblandningen till smeten. Rör om väl.
    5. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vänd försiktigt ner dem i smeten. Slå smeten i formen. Grädda i ugnen i cirka 2 timmar. Prova med en sticka att den är genomgräddad. Täck med folie om den blir för mörk.

    Liknande recept

    5
    45 min
    14
    1

    Kommentarer (3)

    Portlack 23 januari 2009

    Tack för receptet! Jättegod kaka! Bakade alltid denna kaka till jul förr, men tappade bort receptet i en flytt för ca 15 år sen. Oj! Vad jag har saknat det varje jul.

    Ellysdotter 18 oktober 2010

    Hej ! Går det att ha hälften Whiskey & hälften Apelsin juice ? MVH

    PIA 19 december 2020

    TACK ! äntligen hittade jag receptet på kakan jag bakade på 70-80-talet. Vad jag letat men till slut sökte jag på fruktkaka + amerikansk whiskey och då blev det vinst !

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben