Kerstins stora äppelkaka

Serverar: 12-16 portioner

En maffig äppelkaka med mandel, kardemumma och kanel. Kakan är saftig och håller sig fint flera dagar. MUMS!!

Ingredienser

  • 200 g rumsvarmt smör
  • 4 dl strösocker
  • 4 ägg
  • 4 dl vetemjöl (240 g)
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 msk vaniljsocker
  • 200 g mandelmassa
  • 3 bittermandlar
  • Fyllning
  • 1 msk kardemummakärnor
  • 5 medelstora äpplen
  • 3 msk strösocker
  • 1 msk kanel
  • 2 msk flagad mandel (mandelspån)
  • Instruktioner

    1. Fyllning: Sätt ugnen på 200°. Smörj och bröa en 26 cm form med löstagbar kant. Stöt kardemumma i en mortel. Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Blanda dem i en bunke med socker, kanel och stött kardemumma.
    2. Rör smör och socker vitt och poröst. Blanda i äggen, ett i taget och rör mellan varje.
    3. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Sikta ned mjöl-blandningen i smeten. Riv mandelmassan grovt och bittermandeln fint och rör ner i smeten.
    4. Bred ut hälften av smeten i formen. Stick ner hälften av äppel-klyftorna och bred resten av smeten över. Fördela resterande äppelklyftor över. Strö på flagad mandel.
    5. Grädda ca 1 timme och 10 min på nedersta falsen i ugnen, täck eventuellt med bakplåtspapper om kakan ser mörk ut. Låt kakan kallna innan den serveras. Servera med punschgrädde eller glass.

    Liknande recept

    4.5
    45 min
    8-10
    23
    4
    1 h 30 min
    4-8

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben