Serverar: 12-16 portioner
En maffig äppelkaka med mandel, kardemumma och kanel. Kakan är saftig och håller sig fint flera dagar. MUMS!!
Ingredienser
200 g rumsvarmt smör
4 dl strösocker
4 ägg
4 dl vetemjöl (240 g)
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
200 g mandelmassa
3 bittermandlar
Fyllning
1 msk kardemummakärnor
5 medelstora äpplen
3 msk strösocker
1 msk kanel
2 msk flagad mandel (mandelspån)
Instruktioner
- Fyllning:
Sätt ugnen på 200°. Smörj och bröa en 26 cm form med löstagbar kant. Stöt kardemumma i en mortel. Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Blanda dem i en bunke med socker, kanel och stött kardemumma.
- Rör smör och socker vitt och poröst. Blanda i äggen, ett i taget och rör mellan varje.
- Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Sikta ned mjöl-blandningen i smeten. Riv mandelmassan grovt och bittermandeln fint och rör ner i smeten.
- Bred ut hälften av smeten i formen. Stick ner hälften av äppel-klyftorna och bred resten av smeten över. Fördela resterande äppelklyftor över. Strö på flagad mandel.
- Grädda ca 1 timme och 10 min på nedersta falsen i ugnen, täck eventuellt med bakplåtspapper om kakan ser mörk ut. Låt kakan kallna innan den serveras. Servera med punschgrädde eller glass.
Liknande recept
Kommentarer (0)