Kladdkaka med apelsinmarinerade jordgubbar
En riktigt fin smakkombination blir apelsin, jordgubbar och choklad. De marinerade jordgubbarna kan också fungera som en dessert i sig själv.
Ingredienser
100 g smör
2 ägg
2½ dl socker
1 krm salt
1½ dl vetemjöl
½ dl kakao
1½ tsk vaniljsocker
Apelsinmarinerade jordgubbar
1 liter jordgubbar
3 apelsiner, finrivet skal av 2 och saft av 3
Färsk mynta
Garnering och tillbehör
3 dl vispgrädde
½ liter jordgubbar
Lite florsocker
Instruktioner
- Börja med kladdkaka. Sätt ugnen på 175 grader.
- Smält smöret i en kastrull och låt det svalna. Vispa samman ägg och socker pösigt. Blanda salt, mjöl, kakao och vaniljsocker i en skål för sig och sikta ner blandningen i äggsmeten under omrörning. Tillsätt smöret och rör till en slät smet.
- Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Smörj kanten. Häll smeten i formen. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 20 minuter. Låt svalna. Ta kakan ur formen och pudra med florsocker vid serveringen.
- Apelsinmarinerade jordgubbar:
Snoppa jordgubbarna och skiva eller klyfta dem. Tvätta apelsinerna noga och riv skalet. Pressa ut saften. Blanda skal och saft i en bunke och vänd ner jordgubbarna. Låt allt stå och dra i ett par timmar. Finhacka mynta och vänd ner i blandningen mot slutet.
- Vispa grädden. Toppa kakan med grädde eller servera den vid sidan av. Garnera med jordgubbar och servera de marinerade jordgubbarna till.
Liknande recept
Kommentarer (0)