Kladdkaka med apelsinmarinerade jordgubbar

Serverar: 8 portioner

En riktigt fin smakkombination blir apelsin, jordgubbar och choklad. De marinerade jordgubbarna kan också fungera som en dessert i sig själv.

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 2 ägg
  • 2½ dl socker
  • 1 krm salt
  • 1½ dl vetemjöl
  • ½ dl kakao
  • 1½ tsk vaniljsocker
  • Apelsinmarinerade jordgubbar
  • 1 liter jordgubbar
  • 3 apelsiner, finrivet skal av 2 och saft av 3
  • Färsk mynta
  • Garnering och tillbehör
  • 3 dl vispgrädde
  • ½ liter jordgubbar
  • Lite florsocker
  • Instruktioner

    1. Börja med kladdkaka. Sätt ugnen på 175 grader.
    2. Smält smöret i en kastrull och låt det svalna. Vispa samman ägg och socker pösigt. Blanda salt, mjöl, kakao och vaniljsocker i en skål för sig och sikta ner blandningen i äggsmeten under omrörning. Tillsätt smöret och rör till en slät smet.
    3. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Smörj kanten. Häll smeten i formen. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 20 minuter. Låt svalna. Ta kakan ur formen och pudra med florsocker vid serveringen.
    4. Apelsinmarinerade jordgubbar: Snoppa jordgubbarna och skiva eller klyfta dem. Tvätta apelsinerna noga och riv skalet. Pressa ut saften. Blanda skal och saft i en bunke och vänd ner jordgubbarna. Låt allt stå och dra i ett par timmar. Finhacka mynta och vänd ner i blandningen mot slutet.
    5. Vispa grädden. Toppa kakan med grädde eller servera den vid sidan av. Garnera med jordgubbar och servera de marinerade jordgubbarna till.

    Liknande recept

    4.3
    20 min
    1

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben