Serverar: 12-14 portioner
Supersmarrig kaka med dubbelchoklad-känsla. Går med fördel att förberedas, man behöver inte stressa med fudgen.
Ingredienser
Kakan
100 g smör, smält
Ströbröd
2 ägg
2 dl strösocker
1 dl ljus sirap
2 ½ dl vetemjöl
4–5 msk kakao
1 ½ tsk vaniljsocker
½ krm salt
Kaffefudgen
2 dl grädde
2 ½ dl strösocker
3 msk kakao
½ dl ljus sirap
1 ½ msk pulverkaffe
1 msk smör
Instruktioner
- Värm ugnen till 175 grader.
- Kladdkakan: Rör i hop alla ingredienser. Slå smeten i en smord och bröad rund form med löstagbar botten (cirka 22 cm). Grädda i 175 graders ugn 16-25 minuter. Kontrollera med sticka – kladdkakan ska inte vara helt genomgräddad. Kyl sedan ner kakan.
- Kaffefudgen: Blanda alla ingredienser utom smöret i en hög och vid kastrull. Koka upp under omrörning och låt fudgen sjuda tills den har en temperatur mellan 120-124 grader. Den högre temperaturen ger en hårdare fudge. Dra åt sidan och rör ned smöret.
- OBS! Kaffepulvret kan uteslutas!
- Slå fudgen över den väl kylda kladdkakan och låt den stelna en aning innan du skär upp kakan.
- Jag lät kakan vara kvar i formen medans fudgen stelnade annars hade den bara runnit ut.
- Servera med vispgrädde!
Liknande recept
Kommentarer (0)