Kladdkaka med hallonmousse

Serverar: 10-12 portioner

En läcker och supergod kladdkaka toppad med hallonmousse och färska hallon.

Ingredienser

  • 115 g smör
  • 4 dl socker
  • 2 stora ägg
  • 75 g kakao
  • ½ tsk salt
  • 2 tsk starkt espressokaffe
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1½ dl vetemjöl
  • ½ tsk bakpulver
  • 25 g mörka chokladknappar
  • Hallonmousse
  • 400 g hallon, tinade eller färska
  • 4 gelatinblad
  • 2 dl mascarponeost
  • 1½ dl florsocker
  • Drygt 1 dl socker
  • Rivet skal och saft av 1 limefrukt
  • 2 dl vispgrädde
  • Garnering
  • Färska hallon
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader.
    2. Smält smöret i en kastrull, rör ner sockret och låt det halvsmälta på låg värme. Vispa under tiden äggen fluffiga. Tillsätt kakao, salt, kaffe och vaniljsocker. När sockret och smöret är färdigsmält häller du ner det i äggsmeten och rör om ordentligt.
    3. Sikta ner mjöl och bakpulver och blanda försiktigt ihop smeten. Vänd ner chokladknapparna. Bred ut smeten i en form ca 22 cm i diameter med löstagbar kant.
    4. Grädda kakan mitt i ugnen i 25 minuter. Den ska vara fast men lite fuktig. Låt den svalna medan du gör moussen.
    5. Mixa hallonen och sila dem för att få bort kärnorna. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten. Blanda mascarponen med florsocker, socker och rivet skal och saft från lime.
    6. Häll lite av den avsilade hallonsaften ca 1½ dl i en kastrull. Resten häller du ner i moussen och rör om. Ta upp gelatinbladen i handen och kläm ur vätskan. Lägg dem i kastrullen med hallonsaft och lös upp dem under omrörning på väldigt svag värme.
    7. När hallonsaften förvandlats till en trögflytande vätska tar du bort kastrullen från plattan och häller innehållet i moussen. Rör om ordentligt!
    8. Vispa grädden. När det bildas vackra, mjuka toppar vänder du försiktigt ner den i moussen. Se till att allt blandar sig, häll moussen över din kladdkaka och låt den stelna i minst 2 timmar i kylen innan du toppar den med läckra hallon.

    Liknande recept

    4.3
    20 min
    1

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben