Kladdkaka med karamelltvist

Serverar: 12 portioner

Ljuvlig kladdkaka med en god tvist!

Ingredienser

  • 175 g mjukt smör
  • 3 dl socker
  • ½ dl ljus sirap
  • 1 dl kakao
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 krm salt
  • 3 ägg
  • 1½ dl vetemjöl
  • 200 g ljus choklad, grovhackad
  • 150 g valnötter, grovhackade
  • Karamell
  • 50 g glykossirap
  • 100 g ljust muscovadoråsocker
  • 1 dl vispgrädde
  • 30 g smör i klickar
  • En nypa salt
  • Servering
  • Lättvispad grädde eller vaniljglass
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 180 grader.
    2. Karamell: Värm glykossirapen i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt lite socker i taget tills allt smält. Låt koka tills karamellen fått en mer kolaaktig konsistens. Tillsätt sedan grädden, lite i taget medan du blandar och sist smöret i klickar. Smaka av med lite salt. Låt svalna.
    3. Vispa smör och socker pösigt. Tillsätt sirap, kakao, vaniljsocker och salt. Vispa ner ett ägg i taget. Vänd sist ner vetemjöl, grovhackad choklad och grovhackade valnötter.
    4. Häll i hälften av smeten i en form 22x22 cm med bakplåtspapper. Häll på hälften av karamellen och sedan resten av kaksmeten. Klicka till sist ut resten av karamellen. Gör virvlar med en kniv till ett fint mönster. Grädda kakan ca 30 minuter i nedre delen av ugnen. Ta ut och låt svalna.
    5. Servera kakan med lättvispad grädde eller vaniljglass.

    Liknande recept

    4.3
    20 min
    1

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben